top of page
Search
 • Writer's picturetopedukator

Несоница при стрес и бизнис патувања!


Има ли практично, природно и брзо решение?

Мал е бројот на луѓе кои денес може да се пофалат дека никогаш не се соочиле со несоница, затоа што оваа состојба е еден од најчестите проблеми на современиот човек, и ги погодува сите генерации. Младите поради училиштето, средновечните поради работата и финансиските проблеми, повозрасните поради „годините“. Несоницата негативно се одразува на концентрацијата и го отежнува извршувањето на секојдневните обврски, дури и на оние најосновните, а особено ако трае со недели или месеци.

Несоницата (инсомнија) најдобро може да се дефинира како отежнат процес на заспивање и/или одржување на сонот. Вообичаени критериуми за несоница се: повеќе од 30 минутно време потребно за заспивање, спиење помалку од 6 часа, будење повеќе од 3 пати во текот на ноќта, спиење со слаб квалитет.

„Инсомнија најдобро може да се дефинира како отежнат процес на заспивање или одржување на сонот“

Овој процес може да се јави поради стресот кој нема каде да се канализира, лошиот начин на исхрана, недостатокот на физичка активност или потиснат психички проблем. Луѓето кои страдаат од несоница, стануваат уморни, нервозни и имаат отежнато функционирање во текот на денот. Ова, само по себе повлекува послаб квалитет на живот и нарушување на здравствената состојба.

Промени и пореметувања во вообичаениот тек на спиење многу често можат да настанат и како резултат на честите патувања, и тоа повеќето професионални како што е случај со менаџерите. Луѓето кои често патуваат, особено поради тоа што работата тоа им го наложува, го губат квалитетот на сонот уште пред поаѓањето на пат најчесто поради мисловниот процес кој ја оптоварува личноста и предизвикува анксиозност поврзана со „она што ја очекува“, дали ќе биде се во ред со патувањето, дали ќе се стигне на време, какво ќе биде сместувањето, дали работата ќе се заврши успешно, дали за време на отсуството ќе биде се во ред со семејството итн.

Откако ќе заврши патувањето и напорниот ден, несоницата продолжува и по сместувањето во хотелската соба, кога и покрај заморот се случува да легнеме и да не можеме да заспиеме. Без разлика дали нашиот ден бил исполнет со работа или уживање, повеќето од нас имаат потешкотии да заспијат додека се на некаков пат. Инсомнијата за време на патување може да настане од многу причини, вклучувајќи jet lag (патувачка „болест“ – клинички синдром односно состојба која се јавува како одговор на пореметените физиолошки и биолошки ритми поради минување повеќе временски зони), промена на креветот, чувството на непријатност што не сте во сопствениот кревет каде што сме навикнати да спиеме и сл.

Несоницата кај овие луѓе се јавува и поради некои психо-физиолошки моменти како што се стресот и заморот предизвикан од честите патувања, промена во биоритамот, стравот од непознатото во новото место, итн.                        

Како еден од најуспешните и природни суплементи кој се користи за третман на несоница и jet lagе мелатонинот. Овој хормон природно се лачи во нашето тело, најчесто во темница пред да заспиеме. Резултатите од истражувања направени со волонтери кои патуваат неколку временски зони сугерираат дека 1 мг мелатонин помага во подобрување на сонот.


Dormirin RAPID.  е орален подјазичен спреј со мелатонин, со вкус на ментол. Благодарение на присутниот мелатонин како и иновативниот течен облик кој се аплицира сублингвално Dormirin RAPID е особено ефективен за воспоставување на нормалниот циклус на сон, односно ритам на спиење и будење кога тој ќе се поремети при чести патувања или при стрес и неговата предност е што не предизвикува навикнување како кај класичните фармацевтски лекови како што се седативите.

Кога Ви е потребен Dormirin RAPID???

 • Често патувате?

 • Хотели? Авиони? Долготрајно возите?

 • Надвор сте од својот дом и немате мирен и пријатен сон?

 • Имате стресна работа?

 • Многу состаноци и „големи одлуки“?

 • Недостаток на концентрација, кога најмногу Ви треба?

Предности на Dormirin RAPID:

 • Растворениот мелатонин веднаш се апсорбира и саканиот ефект настапува побрзо бидејќи се избегнува процесот на растворање по излегувањето од капсулата;

 • Дополнително ефектот настапува побрзо поради присуството на мелатонински рецептори во грлото и горниот дигестивен тракт;

 • Вкусот на ментол обезбедува свежина во текот на самата апликација, и е идеален за орална употреба пред спиење.

Зошто Dormirin RAPID е Вашиот прв природен избор при несоница???

 • 70 точно одмерени дози!

 • Не Ви е потребна вода!

 • Секогаш при рака, кога ви треба најмногу!

 • Дома после стресниот ден, или кога сте на пат!

 • Го собира во секој „џеб“

 • Не создава зависност

ЗЕМИ ДОРМИРИН РАПИД, БРЗО ЗАСПИЈ, И ОДМОРИ КАКО ЧОВЕК!

6 views0 comments

Comments


bottom of page